Welcome to Wor
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NASIL GERÇEKLEŞİR?
Eşler belirli sebeplerle beraberliklerini sonlandırmaya yani boşanmaya karar verebilirler. Bu sebepler fiziksel, ekonomik veya psikolojik şiddet, şiddetli geçimsizlik, aldatma, anlaşamama vb. olabilir. Önemli olan çiftlerin artık beraber yaşamaları kendilerinden beklenmeyecek duruma gelinmesidir. Bu gibi durumlarda anlaşmalı boşanma veya çekişmeli boşanma gerçekleşebilir. Ülkemizde her ne kadar eşler belirli sebeplerle dolayı anlaşamamadan boşanmaya karar verseler de anlaşmalı boşanma oranı da oldukça yüksektir. Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmaya göre hem daha az maliyetli hem de daha kısa sürede boşanmanın sağlandığı bir yoldur. Zaten boşanma sürecinde psikolojik olarak yıpranmış olan eşlerin daha hızlı rahatlamasına yardımcı olur. İşinde uzman boşanma avukatı eşliğinde eşler isteklerini karşılıklı olarak dile getirir ve ortak bir protokolde anlaşırlar. Burada önemli olan her iki tarafın da anlaşmalı boşanmayı istemesidir. Her iki taraf bu süreçte bir araya gelmek zorunda değildir. Bu konuda uzman olan boşanma avukatı hem iki tarafın da isteklerini makul ölçüde yerine getirebileceği, hem de hakimin kabul edeceği hukuki bir metin hazırlayarak çok kısa sürede anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesini sağlayabilir. Çekişmeli olarak başlayan bir boşanma süreci, yargılama aşamasında anlaşmalı boşanmaya dönebilir ve derhal sürecin sonlandırılması boşanma avukatı eşliğinde sağlanabilir. Bu konuda deneyimli bir boşanma avukatı müvekkilinin ve karşı tarafın istekleri doğrultusunda hazırladığı protokolü mahkemeye sunar. Hak kayıplarının yaşanmaması için işinde uzman boşanma avukatına başvurulması anlaşmalı boşanma davaları açısından oldukça önemlidir. Anlaşmalı boşanma davalarında en önemli şey, boşanma avukatının belirlediği yol haritasıdır. Çünkü bu süreçte taraflar oldukça gergin durumdadırlar. Boşanma avukatı süreci ne kadar doğru yürütürse o kadar hızlı sonuç almak mümkündür. Anlaşmalı boşanma davalarında, tarafların isteklerini boşanma avukatına eksiksiz şekilde iletmesi çok önemlidir. Çünkü her hususun boşanma avukatı tarafından protokole geçirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde hak kayıpları yaşanabilmektedir.
ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?
Evliliğinde bir yılı doldurmayan eşler veya aralarında anlaşma sağlanamayan eşler anlaşmalı boşanma değil, çekişmeli boşanma imkanına sahiptirler. Bunun için öncelikle boşanmayı sağlayıcı bir sebebinizin mevcut olması gerekmektedir. Bu sebep zina, hayata kast, pek kötü davranış, onur kırıcı davranış, suç işleme, haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı vb. özel bir boşanma sebebi olabileceği gibi evlilik birliğinin sarsılmasına neden olan genel bir sebep de olabilmektedir. Boşanma davası açılırken dava dilekçesinin eksiksiz doldurulmasına özen gösterilmelidir. Bu davalar tarafların iddiaları, ispat araçları ve talepleri sebebiyle bir yıldan az sürebileceği gibi daha uzun da sürebilmektedir. Boşanma davaları konusunda uzman olan boşanma avukatı, dava sürecinizi doğru ve hızlı yönetebilmektedir. Bu sebeple bu davalarda güvendiğiniz, alanında uzman bir boşanma avukatına başvurmak çok önemlidir. Ayrıca boşanma davasını açarken iddia ettiğiniz olayları ispat edebiliyor olmanız gerekmektedir. Çünkü boşanma davası sonucunda siz veya karşı tarafın kusurlu olduğuna karar verilebilmektedir. Burada tarafların kusur durumlarına ve taleplerine bağlı olarak hakim tarafından kusurlu görülen tarafın tazminat ödemesine hükmedilebilmektedir. Bu sebeple uzman boşanma avukatı tarafından boşanma davanızın iyi yönetilerek, kusur ispatının ve tespitinin doğru şekilde yapılabilmesi gerekmektedir. Çekişmeli olarak başlayan boşanma davası, anlaşmalı boşanma davasına da dönebilmektedir. Burada boşanma avukatı, davanın seyrine ve tarafların tutumuna göre anlaşmalı boşanmayı müvekkiline teklif edebilmektedir. Müvekkilinin kabul etmesi durumunda ise karşı taraf ile irtibatı sağlayarak kısa sürede boşanma davasının sonuçlanması sağlanabilir. Bu sebeple boşanma davanızda, alanında tecrübeli bir boşanma avukatı ile anlaşmanı oldukça önemlidir.
BOŞANMA SEBEPLERİ NELERDİR?
Hakim tarafından boşanmaya karar verilebilmesi için 4721 sayılı Türk Medeni Kanunda belirtilen nedenlerin varlığı gerekmektedir. Yani boşanma kararının alınabilmesi için boşanma nedenlerinin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenlerden birinin olmaması veya somut olaya uygun olarak nedenin doğru tespit edilememesi halinde davanın reddine karar verilmesi gerekecektir. Bu sebeple boşanma davanızda uzman bir boşanma avukatı ile çalışmanız önemlidir. Her ne kadar kanunumuzda boşanma davalarının boşanma avukatı ile takibi zorunlu olmasa da boşanma davanızın reddine karar verilmemesi, nafaka, müşterek çocuğun velayeti veya mal rejimi konularında hak kaybına sebebiyet verilmemesi için davanın boşanma avukatı tarafından takip edilmesi son derece elzemdir. Boşanma nedenleri genel ve özel sebepler olarak ikiye ayrılmaktadır. Genel boşanma sebebi olarak, eş için ortak hayatın çekilmesi beklenemeyecek kadar evlilik birliğinin temelinden sarsılması örnek verilebilir. Bunlar güven sarsıcı hareketler, diğer eşin kendisini sevmediğini sürekli olarak beyan etmesi, ayrı bir ortak konutun olmaması ve diğer eşin ailesiyle birlikte yaşamak zorunda bırakılması, eşin eve ve evin ihtiyaçlarına karşı duyarsız ve ilgisiz kalması, müşterek çocuklarla, eğitimleriyle ve ihtiyaçlarıyla ilgilenilmemesi, evlilik sırlarının üçüncü kişilere anlatılması, eşi doğal olmayan cinsel ilişkiye zorlaması, evlenirken bulaşıcı bir hastalığı olduğunu gizlemesi gibi sebepler olabilmektedir. Özel boşanma nedenleri ise 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda açıklandığı üzere zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası (TMK m. 161), hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış nedenleri ile boşanma davası (TMK m. 162), suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme sebepleri ile boşanma davası (TMK m. 163), terk sebebiyle boşanma davası (TMK m. 164), akıl hastalığı sebebiyle boşanma davası (TMK m. 165) olabilmektedir.
BOŞANMA DAVASINDAN SONRA HEMEN YENİDEN EVLENEBİLİR MİYİM?
Ülkemizde kimi zaman adliyelerdeki iş yoğunluğu, boşanma davalarının çekişmeli seyri, başka kurumlardan gelmesi gereken belgelerin beklenmesi gibi sebeplerle yargılama süreci uzayabilir. Bazen aylar, bazen yıllar süren boşanma davası biter bitmez taraflardan herhangi biri yeniden evlenmek isteyebilir. Boşanan eşler davadan sonra barışarak yeniden birbirleriyle evlenmek isterlerse herhangi bir süreyi beklemelerine gerek olmaksızın yeniden evlenebilirler. Ancak eski eşten farklı bir kişiyle evlenmek istenilmesi durumunda belli bir sürenin beklenmesi söz konusu olabilir. Erkekler için herhangi bir sürenin geçmesini bekleme zorunluluğu yoktur. Bir erkek boşanır boşanmaz yeni bir kişiyle evlenebilir. Ancak bir kadın yeniden evlenmek istiyorsa boşandıktan sonra 300 günlük bekleme süresini geçirmesi gerekir. Bu süre kadının hamile olması ihtimaline karşı doğacak çocuğun soybağının karışmaması amacını taşımaktadır. Yine de bir kadın bu 300 günlük süre içerisinde evlenmek istiyorsa hamile olmadığını kanıtlayarak bu konuda verilen bir karar ile 300 günün geçmesini beklemeden yeniden evlenebilir. Bu konuda uzman bir boşanma avukatına danışmanız hak kaybı yaşamamanıza sebep olacaktır.