Tazminat Hukuku
Kişiler arasında gerçekleşen haksız fiilden veya başkaca bir sebeple doğmuş olan zararları konu alan hukuk dalıdır.
Kişinin herhangi bir haksız fiil veya başkaca bir nedenden dolayı zararı doğmuşsa, bu zararın tazmini amacıyla tazminat davası açabilir. Bu dava maddi tazminat davası olabileceği gibi, manevi tazminat davası da olabilir.
• Maddi tazminat davası, kişinin bedensel zararlarının tazmini için açılan dava türüdür. Bunlar; ölüm sebebiyle destekten yoksun kalma, iş gücünün kaybı, çalışma gücünün kaybı gibi sebepler olabilir.
• Manevi tazminat davası ise, kişinin yaşanan haksız fiil veya başkaca bir sebepten dolayı yaşanan olaydan duymuş olduğu elem, keder, üzüntünün vermiş olduğu ruhsal acıların tatmini için açılan dava türüdür.
Tazminat davaları borçlar kanunundan, iş kanunundan, ceza kanunundan, aile ve boşanma hukukundan doğmuş olabilir.
Haksız Tutuklama Nedeniyle Tazminat Davası Açabilir Miyim? Dava Açma Süresi Nedir?
Kanunda hüküm altına sebepler dışındaki bir sebeple hakkınızda güvenlik tedbiri uygulanmış olabilir. Bu işlem üzerine manevi olarak yaralanmış olabilirsiniz. Devletin işleminden kaynaklanan bu zararı, yine devletin kendisinin gidermesi gerekmektedir. Eğer haksız yere yakalanmış, gözaltına alınmış, tutuklanmışsanız veya uygulanan tedbirler nedeniyle zarar uğramışsanız, hakkınızda verilen kararın veya hükmün kesinleşmesinden itibaren 3 ay veya her halükarda 1 yıl içinde tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Tazminat talebinizi ikamet ettiğiniz yerdeki ağır ceza mahkemesinde açabilirsiniz.
Bu davada haksız yere yakalanmanız, gözaltına alınmanız veya tutuklanmanızdan dolayı uğradığınız maddi ve manevi zararlarınızı talep edebilirsiniz. Örneğin, gözaltı süresinde işinizi yapamamanızdan dolayı maddi zarara uğramış olabilirsiniz. Ayrıca itibarınızın bu tedbir nedeniyle zedelenmesinden doğan zararınızı da bu davada talep edebilirsiniz.
Yaşamış Olduğum Sel Baskını Nedeniyle Tazminat Alabilir Miyim?
Yaşanan sel baskınında evinize, işyerinize, arabanıza bir zarar gelirse kusurun kimde olduğunun tespiti önemlidir. Ülkemizde bazı altyapı sorunları yaşanıyor olabilir. Böyle durumlarda çoğunluklar idare, bunun bir doğa olayı olduğunu belirterek sorumluluktan kaçmaya çalışmaktadır. Oysaki burada açıkça idarenin bir hizmet kusuru bulunmaktadır. Yani devletin yükümlülüğünde olan bir hizmeti eksik, geç veya hiç yapmaması durumu mevcuttur. Burada önemli olan hususlardan birisi de şudur: doğal afet önceden öngörülerek tedbir alınabilir miydi? Devletin yaptığı veya yapmadığı hizmet ile ortaya çıkan zarar arasında bir neden-sonuç ilişkisi var mı? İşte bu soruların cevabı olarak idarenin kusuru olduğunu tespit edebiliyorsak burada bir tazminat sorumluluğu doğacaktır.
Gürültü Yapan Komşuya Karşı Dava Açabilir Miyim?
Bazen kişiler, yaşamış oldukları binada komşuluk hukuku sınırlarını aşarak diğer komşularını rahatsız edebilmektedir. Özellikle büyük şehirlerde yüksek katlı binaların artması ve kalabalık topluluklar halinde yaşamak zorunda kalmak gibi sebeplerle bu tip sorunlar ortaya çıkmaktadır. Burada gürültü kavramının tespiti önemlidir. Komşunuzun sürekli yüksek desibellerde sesler çıkarması, yüksek sesli hararetli konuşmalar yapması, sürekli yüksek seste müzik dinlemesi, akşam 19:00 ile sabah 07:00 arasında yüksek sesler çıkarması, matkap ve motorlu alet kullanması, bu saatlerde evdeki eşyaların yerini değiştirmek suretiyle yüksek ses çıkarması şeklinde gürültü oluşabilir. Bu tip olaylarda huzur ve sükununuz bozulduğu gerekçesiyle şikayet yoluna başvurabilirsiniz veya bundan manevi zarar gördüğünüz gerekçesiyle tazminat talep edebilirsiniz. Yapacağınız şikayet neticesinde de komşunuzun ceza almasını sağlayabilirsiniz.
Estetik Ameliyatım Sonucu Beklediğim Gibi Olmadı. Tazminat Davası Açabilir Miyim?
Estetik operasyonlarında doktorlar size bir sonuç vaat eder. Doktor, operasyon sonucunda nasıl bir sonucun ortaya çıkacağını hazırlamış olduğu görsellerle size gösterir. Uzman kişi size bir vaatte bulunur. Ancak burada sadece sizin isteğinize veya estetiğe önem vererek operasyonu gerçekleştiremez. Aynı zamanda tıbbın gereklerini de yerine getirmesi gerekir. Yani fiziksel değişikliği sağlamak adına sağlığınızı tehlikeye atamaz. Doktor, operasyon öncesi vaat ettiği sonucu yerine getirememişse tazminat talep etme hakkınız doğar. Ancak bu davada doktorun size vaat ettiği sonucu ispat edebiliyor olmanız gerekir. Bu nedenle operasyondan önce vaade ilişkin doktorun da imzasını taşıyan bir yazılı belge muhakkak alınmalıdır. Örneğin, vaat edilen görselin çıktısı alınarak, altına da sonucun görseldeki gibi olacağının vaat edildiği yazılabilir ve imzalanabilir.
Burada önemli olan bir diğer husus doktorun özel hastanede mi, devlet hastanesinde mi yoksa kendi kliniğinde mi çalıştığı hususudur. Bu sorunun cevabı davanın hangi mahkemede ve kime karşı açılacağını da değiştirmektedir. Ayrıca zamanaşımı da bu sorunun cevabına göre değişmektedir.
Boşanırken Maddi-Manevi Tazminat Talep Edebilir Miyim?
Evliliğinizde birtakım problemler sebebiyle boşanmak isteyebilirsiniz. Ve hatta boşanma sebeplerinizden birisi de eşinizin size vermiş olduğu maddi-manevi zararlar olabilir. Örneğin, eşiniz sizi aldatmış olabilir veya eşinizin herhangi bir kusuru sebebiyle boşanmak istiyor olabilirsiniz. Bu örnekler sosyal hayatta sonsuzdur. Bu gibi durumlarda açmış olduğunuz boşanma davasında tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Veya boşanma kararınızın kesinleşmesinde sonra 1 yıl içinde açacağınız tazminat davasıyla maddi-manevi tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Bu davada veya boşanma davanızda lehinize tazminata hükmedilebilmesi için eşinizin kusuru bulunması ve sizin de bu kusurdan doğan maddi veya manevi bir zararınızın bulunması gerekmektedir.
Bu sitede verilen bilgiler ve örnekler hukuki danışmanlık değildir. Yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Bu sebeple yaşamış olduğunuz hukuki bir problemlerde alanında uzman bir avukata başvurmanız önerilmektedir. Ayrıca kişilere karşı uğramış olduğunuz zararlarınızdan dolayı açacağınız tazminat davalarında ve işlerinizin takibinde GÜÜLÜ & ŞENTÜRK HUKUK BÜROSU uzman avukatları size en iyi şekilde hukuki desteği sağlayacak ve davalarınız takip edecektir.
- Trafik Kazaları Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat Davaları
- Haksız Fiilden Kaynaklanan Tazminat Davaları
- Sözleşemeye Aykırılıktan Kaynaklanan Maddi ve Manevi Tazminat Davaları
- Destekten Yoksun Kalma Maddi ve Manevi (Malpraltis) Maddi ve Manevi Tazminat Davaları
- Hakaret, İftira ve Ceza Hukukuna Konu Olabilecek Zararladan Kaynaklı Maddi ve Manevi Tazminat Davaları
- Eser Sözleşmesinden Kaynaklı Maddi ve Manevi Tazminat Davaları
- Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinden Kaynaklı Maddi ve Manevi Tazminat Davaları
- İş Kazalarından Kaynaklanan Maddi ve Manevi Tazminat Davaları