İdare Hukuku
İdare hukuku kamu yöntemi içerisinde bulunan kurum ve kuruluşların işleyişlerini, kişilere olan yetki ve sorumlukları inceler.
İdare, devletin üç organından birisi olan yürütmenin bir parçasıdır. Fakat yürütmenin tamamı idare değildir. Türk Hukukunda İdare hukuku, kamu hukukunun bir dalıdır. İdare hukuku kamu yararıyla bireyin hak ve hürriyetlerini bağdaştırarak, bunların birlikte karşılanmasını amaçlayan bir hukuk dalıdır. Kolluk etkinlikleriyle kamu yararı ihtiyacını gidermeye yönelik hizmetleri ve kişilerin tamamını ifade eder. İdarenin etkinlikleri süreklilik arz eder. İdare hukuku diğer hukuk dallarından farklı hukuk dalıdır. Çünkü çerçeve kanunları bulunmamaktadır. Daha geniş ve dağınık kaynakları vardır. Bu sebeple daha çok içtihadi kaynaklar önem arz etmektedir. İşte tam da burada GÜLLÜ & ŞENTÜRK HUKUK BÜROSU’NUN alanında uzman yüksek lisans eğitimlerini tamamlamış ve akademik hayatla da iç içe olan avukatları size eksiksiz bir hizmet verecektir.
İdarenin Her İşlemi İdare Hukukuna Tabi Midir?
İdarenin yapmış olduğu her işlem idare hukukuna tabi değildir. Örneğin, idarenin özel bir kişiden bina kiralaması durumunda burada idare hukuku değil, özel hukukun genel prensipleri uygulanacaktır. İdarenin kamu gücünü kullanarak yapmış olduğu işlemlerde idare hukuku uygulama alanı bulmaktadır. Kamu gücü, idarenin tek yanlı işlem tesis ederek üstünlük sağladığı ve re’sen uygulama alanı bulan işlemlerde görülmektedir.
İdari Teşkilat Nedir?
İdari teşkilat, merkezi yönetim ve yerinden yönetim olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İdare hukukunda yerinden yönetim kuruluşları da sıklıkla uygulama alanı bulmaktadır. Yerinden yönetim kuruluşları, yer bakımından yerinden yönetim kuruluşları ve hizmet bakımından yerinden yönetim kuruluşları olarak ikiye ayrılmaktadır. Yer bakımından yerinden yönetim kuruluşları ise il özel idareleri, belediyeler ve köyler olmak üzere ayrılmaktadır. Hizmet bakımından yerinden yönetimler ise kamu kurumlarıdır. Tüzel kişilikleri vardır. İdari ve iktisadi olabilirler.
İdari İşlem Nedir? İdari İşlemlerin İptali Mümkün Müdür?
İdari işlem, idarenin tesis ettiği ve bulunması gereken unsurları barındıran idarenin işlemleridir. Bunlar; yetki, şekil, sebep, konu, amaçtır. Bu unsurlardan birisinin eksikliği halinde idari işlemin iptali söz konusu olacaktır. Örneğin, idari işlemdeki amaç unsuru kamu yararından oluşmaktadır. İdarenin tek yanlı tesis etmiş olduğu işlemde kamu yarar mevcut değilse, unsur eksikliğinden işlemin iptali amacıyla idare mahkemesinde iptal davası açılarak işlemin iptali sağlanabilmektedir.
İdareye Karşı Hangi Davaları Açabilirim? İdareye Tazminat Davası Açabilir Miyim?
İdareye karşı açılabilecek iki tür dava mevcuttur. Bunlar iptal davası ve tam yargı davasıdır. İptal davaları yukarıda anlattığımız gibi idari işlemin unsurlarında bulunan eksiklikten dolayı işlemin iptali için açılan davalardır. İptal davaları menfaat ihlali söz konusu olduğunda açılabilecektir. Daha geniş kapsamlı bir kavramdır. Tam yargı davaları ise idareye karşı açılan tazminat davalarıdır. Tam yargı davaları bizzat hakkı ihlal edilen kişiler tarafından açılabilecek davalardır.
İdari Para Cezasına İtiraz Edebilir Miyim?
İdari para cezası; Emniyet Müdürlüğü, Bakanlık, Kaymakamlık, Valilik, Belediye gibi idari kurumların verdiği para cezalarıdır. Genel olarak idari para cezasına gün içinde itiraz etmek gerekmektedir. Tüm idari para cezalarına da itiraz mümkündür.
Trafik Para Cezalarına İtiraz Edebilir Miyim?
Trafik ceza tutanağı adresinize gönderilenler hariç memurun bizzat el marifetiyle düzenlediği tutanaklar da olabilmektedir. Ayrıca trafik para cezası yazılabilmesi için mutlaka ara kullanmanız gerekmemektedir. Günümüzde artık polisler, yayaların da yapmış olduğu kural ihlallerinde ceza uygulayabilmektedir. Kesilen bir trafik cezası tutanağı fiziken kesilmişse tutanağın düzenlenip size verildiği tarih tebliğ tarihidir. Fiziken size verilen cezalarda zamanaşımı pek mümkün değildir. Bunun haricinde kesilen trafik ceza tutanaklarının kesildiği yılı takip eden yılın 31 Aralık’ına kadar size tebliğ edilmesi gerekmektedir. Yoksa zamanaşımına uğramaktadır. Tebliğ işlemi için araç sahibinin adres araştırması yapılmaktadır. Eğer bulunamazsa, aracınızın kayıtlı olduğu trafik tescildeki dosyanızda kayıtlı olan adresinize tebligat işlemi yapılmaktadır. Yani ceza tutanağı bir şekilde muhakkak size tebliğ edilmektedir. Tebligatı aldıktan sonra 15 gün içinde ikametgahınızın bulunduğu yerdeki sulh ceza hakimliğine itiraz edilebilmektedir. Aksi halde cezanız kesinleşecektir.
İdari Davalarda Süreler Var Mıdır?
İdari işlemi öğrendiğiniz tarihten itibaren 1 yıl içinde idareye işlemin iptali için başvurmanız gerekmektedir. Öğrenemediyseniz her halükarda 5 yıl içerisinde idareye başvurmanız gerekmektedir. İdari davalar, kural olarak yazılı tebligattan itibaren idare mahkemelerinde 60 gün, vergi mahkemelerinde 30 gün içerisinde açılmalıdır. Dava açmadan önce idareye zamanaşımı süresi içerisinde başvurduğunuzda idare buna 60 gün içerisinde olumlu veya olumsuz cevap vermektedir. Olumlu cevap verilirse dava açmanıza gerek kalmayacaktır. Ancak olumsuz cevap verildiği takdirde süreniz başlar ve o süre içerisinde dava açmanız gerekmektedir. Eğer idare süresi içerisinde başvurunuza cevap vermezse yani susarsa, bu zımni red anlamına gelmektedir. Yani idare 60 gün içerisinde cevap vermezse, idare mahkemesinde 60 günü takip eden 60 günün sonuna kadar dava açılmalıdır. Vergi mahkemelerinde ise zımni red süresi olan 60 günü takip eden 30 gün içinde dava açılmalıdır. Peki idare belirsiz cevap verirse ne olacak? Bu durumda idarenin verdiği cevap ne olumlu ne de olumsuzdur. Bu halde idarenin cevabını beğenmediğiniz halden itibaren dava açabilirsiniz veya idarenin yeni bir cevap vermesi için 6 ay bekleyebilirsiniz. İdare mahkemesinde dava açma süreniz olan 60 gün de, bu 6 ayın sonunda başlayacaktır.
İdareye dava açabilmeniz için işlemin kesin olarak tamamlanmış olması gerekmektedir. Aksi takdirde dava açamazsınız. Peki açarsanız ne olur? Bu tip durumlarda dilekçeniz dava dilekçesinin doğuracağı sonuçları doğurmaz. Mahkeme, dilekçenizi yetkili idareye gönderir. Bu halde de dilekçeniz idareye başvuru, talep dilekçesi haline gelir.
İdari Davalarda İdare Avukatı Tutmak Zorunlu Mudur?
Türk Hukuk Sisteminde davalarınızda avukat tutmanız zorunlu değildir. Ancak idare hukuku karşı tarafın devlet olduğu davaları içeren bir hukuk dalıdır. Oldukça teknik ve zor kuralları içeren bir alandır. Bu tip durumlarda hak kaybı yaşamamanız adına bir avukata danışmanız önerilmektedir. GÜLLÜ & ŞENTÜRK HUKUK BÜROSU uzman idare avukatları idari davalarınızda size en iyi şekilde hukuki danışmanlık vermek ve işlemlerinizi ve davalarınızı takip etmek üzere çalışmaktadır.
İdari Davalar Hangi Mahkemede Açılır?
İdari davalar idare ve vergi mahkemelerinde ve istisnai bazı hallerde Danıştay’da açılır. Ancak özel durumlar bulunması halinde hatalı işlem tesis etmemek adına ofisimize telefonla ulaşıp, randevu alarak danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Vermiş olduğumuz cevaplar genel kural niteliğindeki cevaplardır. Herhangi bir danışmanlık hizmeti değildir.
İdari Dava Hangi Yer Mahkemesinde Açılır?
Kural olarak idari işlemi yapan kurumun bulunduğu yerde açılır? İstisnai bazı durumlarda Ankara’da açılması da mümkündür. Ancak özel durumlar bulunması halinde hatalı işlem tesis etmemek adına ofisimize telefonla ulaşıp, randevu alarak danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Vermiş olduğumuz cevaplar genel kural niteliğindeki cevaplardır. Herhangi bir danışmanlık hizmeti değildir.
Dava Dilekçesi Nereye Verilir?
Dilekçeler bulunduğunuz yerdeki idare ve vergi mahkemelerine verilir. Eğer bulunduğunuz yerde bu mahkemeler yoksa asliye hukuk mahkemelerine de verebilirsiniz. Ancak özel durumlar bulunması halinde hatalı işlem tesis etmemek adına ofisimize telefonla ulaşıp, randevu alarak danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Vermiş olduğumuz cevaplar genel kural niteliğindeki cevaplardır. Herhangi bir danışmanlık hizmeti değildir.
Yurtdışından Nasıl İdari Dava Açabilirim?
Bulunduğunuz yerdeki Türk Büyükelçiliğine veya Türk Konsolosluğuna dava dilekçenizi vererek dava açabilirsiniz. Ancak özel durumlar bulunması halinde hatalı işlem tesis etmemek adına ofisimize telefonla ulaşıp, randevu alarak danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Vermiş olduğumuz cevaplar genel kural niteliğindeki cevaplardır. Herhangi bir danışmanlık hizmeti değildir.
İdarenin Tarafıma Göndermiş Olduğu Tebligat Elime Geçmedi. Ne Yapmalıyım?
Bu tip durumlarda en yakın nüfus müdürlüğüne giderek adresinizin güncel olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Aksi takdirde tebligat kanunu gereğince ilanen tebligat yapılabilir. İlan üzerine tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde dav açmalısınız. Bu tip durumlar hakkı kaybı yaşamanıza neden olabilir. Vermiş olduğumuz cevaplar genel kural niteliğindeki cevaplardır. Herhangi bir danışmanlık hizmeti değildir. Özel durumlar bulunması halinde hatalı işlem tesis etmemek adına ofisimize telefonla ulaşıp, randevu alarak danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
- İptal Davaları
- Tam Yargı Davaları
- Güvenlik Soruşturma Davaları
- Devlet Hastanesinin Hatalı İşlemin Kaynaklı Sağlık Hukuku Davaları
- Yürütmenin Durdurulması Talebi
- İdarenin Hizmet Kusuru Nedeniyle Tazminat Davaları
- İdare Mahkemesinde İstinaf ve Temyiz İşlemleri ve Dilekçeleri