Ceza Hukuku
Ceza hukuku, devletin vatandaşlarına ceza yaptırımı tehdidi ile uygulanmasını sağladığı yasak ve kuralları kapsayan hukuk dalıdır.
Güllü & Şentürk Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimize ceza hukuku, ceza muhakemesi ve diğer ceza kanunları kapsamından soruşturma ve kovuşturma aşamasında hepsinde hem şüpheli ve sanık hem de şikayetçi ve mağdur avukatlığını üstlenerek uzman kadromuzla hizmet vermekteyiz.
Türk Ceza Kanunu iki bölümden oluşmaktadır. Birinci kısım (1-75. m.) genel hükümlerden ikinci kısım ise özel hükümlerden oluşmaktadır. Genel hükümler ise Türk Ceza Kanunumuzun benimsemiş olduğu bütün suç ve cezalar için geçerli olacak olan genel hükümlerdir. Örneğin; meşru müdafaa, kusurluluk halleri, teşebbüs veya iştirak gibi genel hükümler bu bölümde bahsedilmektedir. İkinci kısımda ise (76-345 m.) özel hükümlerden yani kanun koyucu tarafından belirlenmiş olan suç tiplerinden bahsedilmektedir. Örneğin; hırsızlık, kastan adam öldürme, güveni kötüye kullanma gibi suç tipleri burada sayılmıştır. Kanun tarafından belirtilmemiş olan hiçbir eylem suç olarak tanımlanamaz. Bir eylemin suç olması için ya Türk Ceza Kanunda ya da özel kanunlar tarafından belirlenmiş olması gerekmektedir. Türk Ceza Kanunu bir kamu hukukudur. Ceza hukukunda kişinin hürriyetinden ve bazı haklardan yoksun kalmasına karar verilebilmektedir. Hal böyle olunca ceza hukuku ve yargılaması birey ve toplum için büyük önem taşımaktadır. Güllü & Şentürk Hukuk Bürosu olarak Türk Ceza Kanunu ve diğer kanunlarda belirlenmiş olan suç tipleri yüzünden gerçek ve tüzel kişiler hakkında başlatılmış olan soruşturma ve kovuşturma müdafiliği yine aynı şekilde mağdur veya şikayetçi tarafın hem soruşturma aşamasında hemde kovuşturma aşamasında dosya takibi konusunda hizmet vermekteyiz.
Ceza Avukatı Nedir ?
Türk Hukuk sistemin kanuni olarak avukatların branşlaşması gibi yasal düzenleme bulunmamaktadır. Barolar Birliğine kayıtlı olan her avukat Türk Mahkemelerinde görülecek olan bütün dava dosyalarını takip edebilir. Yani bir avukatın ceza avukatayım demesinin yasal bir dayanağı bulunmamaktadır. Ancak halk arasında, Angola Sakson sistemini gösteren film ve dizilerde ceza avukatı kavramına yer verilmesi ve avukatın genelde ceza davalarını müdafili yapması nedeniyle ceza avukatı terimi kullanılmaktadır. Ceza avukatı sulh ceza , asliye ceza, ağır ceza mahkemelerinde, soruşturma dosyalarında müvekkilini temsil eder.
Ceza avukatı terimi üzerinden açıklama yapmak gerekirse; ceza avukatı maddi gerçeğe ulaşma açısından yargının kurucu unsurlarından biridir. Ceza avukatı hem sanık hem de mağdur veya zarar gören kişi açısından haklarının savunulması ve maddi gerçeğin ortaya çıkması için büyük önem taşır. Ceza avukatı da diğer avukatlar gibi savunma hakkını yerine getirir. Ancak özellikle ağır ceza dosyalarında ceza avukatının büyük önemi vardır. Çünkü genellikle ağır cezayı gerektiren suçlar hürriyeti bağlayıcı bir tedbir olan tutuklama kararıyla soruşturma ve kovuşturmaya devam etmektedir. Bu da ağır ceza avukatının önemi arttırmaktadır.
Ağır Ceza Avukatı Nedir ?
Yukarıda da anlatıldığı üzere ceza avukatı olmadığı gibi ağır ceza avukatı diye de bir kavram bulunmamaktadır. Ama halk arasında özgülendiği üzere Türkiye’de yaygın olarak ağır ceza avukatı diye bir terimin kullandığı bilinmektedir. Çünkü diğer hukuk alanları gibi avukatın önemi ağır ceza mahkemesinde yargılanan sanık açısından da büyük önem taşımakta ve psikolojik açıdan birey üzerinde daha çok önem taşımaktadır. Çünkü ağır cezayı gerektiren suçlarda hürriyeti uzun süre bağlayıcı hükümler çıkmaktadır. Kişilerin mahkemelerde kendilerini tam ifade edememeleri ve Ceza Muhakemesi Kanunu gibi yargılamanın seyrini düzenleyen kanunu tam bilmemeleri sebebiyle hükümlü olmalarına sebep olmaktadır. Hal böyle olunca iyi bir ceza avukatının önemi artmaktadır.
Güllü & Şentürk Hukuk Bürosu olarak gerçek ve tüzel kişilerin soruşturma ve kovuşturma aşamasında savunma hakkını ve hak arama özgülüklerini en iyi şekilde ve baştan sona takip ederek hizmet vermektedir.
- Ağır Ceza ve Asliye Ceza Mahkemelerinin Görevli Olduğu Davalar
- Şikayet Dilekçesi
- Mağdur ve Şikayetçi Vekilliği
- Sanık Vekilliği
- İfade ve Sorgu Aşamasında Hazır Bulunma
- Vergi Usul Hukukundaki Vergi Ceza Davaları
- Fikri Mülkiyet Hukukuna İlişkin Ceza Davaları
- Kanun Yararına Bozma
- Danışmanlık